Projecten > Tilburg de Heuvel


ga naar vorige pagina

Waterproject Tilburg de Heuvel


Case: Waterproject De Heuvel te Tilburg
Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Ontwerp: Bureau Sant en Co, Den Haag
Engineering, productie en aanleg: Rots Maatwerk bv (turn-key project)

In het centrum van Tilburg ligt het plein ‘De Heuvel’ waarop Rots Maatwerk naar ontwerp van Bureau Sant en co een fonteinen spektakel heeft gerealiseerd. In het natuurstenen plein zijn 120 fonteinspuiters verdeeld over zeven strengen gepositioneerd. Elke streng is voorzien van een eigen frequentie gestuurde pomp, waardoor de strengen onafhankelijk van elkaar aan te sturen zijn. Middels een speciale inregeling in de strengen is er een dakprofiel in de fontein ontstaan. Dit betekend dat er een hoogteverloop in de spuiters onderling zit. De fontein is zodanig aangestuurd dat in de minimale stand enkele spuiters water geven. In de maximale stand kan dit echter uitgroeien naar activiteit van alle fonteinspuiters. De spuithoogte loopt af van maximaal 2,50 meter voor de eerste naar 50 centimeter voor de laatste streng.

RGB-LED verlichting
Alle spuiters worden apart aangelicht door een RGB powerLED armatuur. Deze worden indivudueel aangestuurd voor zowel de lichtintensiteit als kleur. De verlichting gaat mee in de bewegingen van de fontein. Wanneer een spuiter 50% van zijn hoogte heeft, zal ook de verlichting op 50% van haar sterkte schijnen in de gewenste kleur. Hierdoor komt de beoogde dynamiek van de fontein perfect tot uiting.

Domotica
Voor de schakeling tussen de watertechniek en de LED techniek heeft Rots Maatwerk een centrale computer geïnstalleerd. Hiervoor hebben een programma geschreven die de hele show met watertechniek en verlichting aanstuurt. Vanuit ons kantoor in Brummen kunnen inloggen op dit systeem en eenvoudig aanpassingen doorvoeren. Is er bijvoorbeeld een speciaal evenement, een feestdag of speelt oranje in de finale, dan laten wij de fontein desgewenst die avond oranje kleuren!

Watersysteem
Voor de waterbeheersing heeft Rots Maatwerk een drietal putten geplaatst on het plein. De grootste, de bufferput, herbergt ca. 35m3 water en weegt ca. 45 ton. De technische ruimte waar alle techniek in opgesteld is, en de ontvangstput waar het grove vuil opgevangen wordt, wegen beide ca 20 ton.
In de bufferput zijn de 7 frequentiegeregelde pompen geplaatst; een voor elke streng. Door de draaifrequentie van een pomp aan te passen wordt de druk en dus ook de spuithoogte per streng geregeld. In totaliteit wordt, afhankelijk van het aansturingsprogramma, maximaal 200m3 water per uur door het systeem gepompt.
In de technische ruimte/put staat naast de aansturingstechniek ook de waterbeheersing opgesteld. De waterbeheersing bestaat o.a. uit bestrijding van legionella/bacteriën uit het water, ontkalking, anti-alg voorzieningen en diverse filters. Daarnaast wordt het systeemwater door analyseapparatuur beveiligd op temperatuur, drooglopen e.d.

Indien u nog vragen heeft over dit project kunt u contact met ons opnemen, wij informeren u graag over dit project of over fonteinprojecten in het algemeen.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl