Projecten > 'Vikingschip' te Oost-Souburg


ga naar vorige pagina

Souburg, Vikingschip


Case: Natuurstenen kunstwerk 'Vikingschip' te Oost-Souburg.
Opdrachtgever: Gemeente Vlissingen & SAB architecten Eindhoven
Ontwerp: Rots Maatwerk met Jeroen Hoogstraten - Vlekkenplan: SAB Eindhoven
Engineering, productie en aanleg: Rots Maatwerk bv (turn-key project)

Samen met Rots Maatwerk heeft kunstenaar Jeroen Hoogstraten het Oranjeplein te Oost-Souburg ontworpen. In het ontwerp is het rijke verleden tussen Oost-Souburg en de Vikingen vertaald in oplopende boegdelen van een Vikingschip. Dit kunstwerk is door Rots Maatwerk verder technisch uitgewerkt. De boegdelen bestaan uit complexe ellipsvorm en is opgebouwd uit natuursteenblokken met een gewicht van 8000kg. De in hoogte en breedte schuin lopende natuursteenblokken zijn moeilijk in een productietekening te vatten. We hebben er dan ook bewust voor gekozen  om met concept tekeningen naar onze vaste steenhouwer in China af te reizen. Aldaar zijn we gezamenlijk aan het schaven gegaan en het totale kunstwerk ‘in elkaar gezet’. Het eindresultaat is middels een Totalstation systeem 3D ingemeten. Met de coördinaten uit China zijn de zware massieve natuurstenen blokken in één werkgang op de exacte plaats op het Oranjeplein gepositioneerd. Hoogteverspringingen van de boegdelen van het Vikingschip worden door de bestrating gevolgd en opgevangen met op maatgemaakte Cortenstalen strips.

De gemeente Vlissingen & SAB Eindhoven hebben Rots Maatwerk gevraagd een conceptplan uit te werken tot een DO van een verkeer verdelend element. Het element moet ook een 'baken van rust' vormen op het Oranjeplein te Oost-Souburg. Het element is ontworpen door Jeroen Hoogstraaten en kenmerkt zich door de oplopende boegdelen, die specifiek zijn voor Vikingschepen . Oost-Souburg heeft namelijk een rijke historie met de Vikingen.
Rots Maatwerk heeft vervolgens het ontwerp verder  geengineerd. Hierbij is gekeken naar fundatie, blokmaatvoering, wijze van monteren, bestrating met de hoogteverschillen zijn in deze fase behandeld.

Vervolgens hebben wij de productietekeningen gemaakt die als mallen zijn gebruikt door  onze steenhouwer in China . Een grootste uitdaging hierbij waren  de zeer grote blokmaten, het zwaarste blok weegt meer dan 8000kg. Daarnaast moeten alle lijnen van blok naar blok vloeiend overlopen. Om tot een goed resultaat te leiden zijn wij voor een periode naar China gegaan. Bij de uitwerking hebben we doelbewust diverse detaillering niet op papier gezet, maar samen met onze steenhouwer in China besproken. Als het schip grotendeels 'in elkaar staat' heb je immers een veel beter beeld van het totaal en is het beter om de details dan vast te stellen. Het schip bestaat uit een complexe vorm, zonder duidelijke referentie. Door de ellipsvorm met in hoogte en breedte schuinlopende blokken is het moeilijk het schip in 1 werkgang in elkaar te zetten. Om deze reden hebben wij het schip 'in elkaar laten zetten' in China en hebben wij deze 3D ingemeten met het Totalstation systeem. Elk blok is apart voorzien van coördinaten zodat we het schip exact terug kunnen plaatsen in Nederland; met blokken van 8000kg wil je niet te vaak schuiven. Met de coördinaten uit China hebben we elk blok precies zo terug kunnen plaatsen zoals deze daar stond opgesteld. De hoogteverspringingen van het schip wordt door de bestrating gevolgd. De hoogteverschillen worden opgevangen door Cortenstalen strips welke exact meelopen in de afwatering van de bestrating. De radius en de aflopende hoogten zijn er door ons in de werkplaats in aangebracht. Door de hoogteverschillen zit men in het laagste gedeelte vrijwel op maaiveldniveau. 

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl