Projecten > NMM Soesterberg


ga naar vorige pagina

Nationaal Militair museum Soesterberg: nevelven, waterspeelplaats en monument


Case: NMM Soesterberg
Opdrachtgever: NMM Soesterberg
Ontwerp: H+N+S Landschapsarchitecten
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie natuursteen, watertechniek, staalwerk: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv
Beheer: Rots maatwerk onderhoud bv

Op voormalig militair vliegveld Soesterberg is tegenwoordig het Nationaal Militair Museum gevestigd. Dit museum is ontworpen in de vorm van een hangar en wordt omringt door een heidegebied. De buitenruimte, dat is ontworpen door H+N+S Landschapsarchitecten, speelt een belangrijke rol bij het museum. In deze buitenruimte heeft Rots Maatwerk meerdere projecten gerealiseerd.

Nevelven
Met oog op de historie van het voormalig militair vliegveld zijn enkele kraters van bominslagen opnieuw zichtbaar gemaakt. Wij realiseerden een nevelven in de vorm van een krater. Deze nevelven lijkt in eerste instantie op een gewone ven, maar door de techniek die we hebben verwerkt wordt het kratergat op mystieke momenten van de dag gehuld in kunstmatige nevel.

Door de manier waarop we de gebruikte nozzels hebben afgesteld is de kunstmatige nevel niet te onderscheiden van natuurlijke nevel. Om de nevel te creëren wordt water onder hoge druk (tussen de 70 en 80 bar) geperst om vervolgens tegen de nozzels uiteengeslagen te worden tot nevel.

Bij het creëren van natuurlijk lijkende nevel is de kwaliteit van het gebruikte water erg belangrijk. Zo mag er bijvoorbeeld geen kalk of vervuiling, dat standaard in leidingwater zit, in het water aanwezig zijn. Daarom hebben wij filters en behandelvoorzieningen toegevoegd aan de waterleidingen en wordt het water met UV-licht behandeld om eventuele bacteriën te doden.

Omdat de buitenruimte van het Nationaal Militair Museum meerdere elementen met water bevat, is er gekozen voor een centrale opslag van het water. Hierdoor legt het water 400 meter af voordat het verneveld wordt. Om het water over zo een afstand te vervoeren, is er een heel leidingnet nodig. Wij hebben dit leidingnet op een dusdanige manier onder de grond verwerkt dat het niet zichtbaar is. Hoewel de nevelven veel techniek bevat, lijkt het zo alsof deze nevelven op natuurlijke wijze is ontstaan.

Waterspeelplaats
In en rond het Nationaal Militair Museum is ook voor kinderen van alles te beleven. Zo is er bijvoorbeeld een waterspeelplaats door ons aangelegd. Deze waterspeelplaats is, net als de nevelven, kratervormig en symboliseert de Hollandse Waterlinie met haar polders, duinen, natuurgebieden en steden.

De waterspeelplaats is geheel gemaakt van Chinees Natuursteen. De stukken steen die de rivieren symboliseren liggen tussen hogere stukken natuursteen die duinen en dijken symboliseren. Kinderen kunnen met een handpomp water oppompen en door sluizen te openen kunnen er polders onderwater worden gezet, zoals ook gebeurde bij de Waterlinie. Achter de Waterlinie ligt een lager gelegen deel dat fonteinen bevat en constant onder water blijft staan. Dit stelt de Noordzee voor.

Elk stuk natuursteen dat voor dit project is gebruikt, is in onze opdracht met de hand op maat gemaakt in China en daar ter plekke door ons gecontroleerd. Omdat de rivieren en haar dijken erg veel bochten bevatten, is geen stuk steen hetzelfde. We hebben er voor gekozen om de overgangsmomenten van verschillende stukken natuursteen te verleggen naar de rechte stukken omdat dit mooier is dan wanneer het overgangsmoment in een bocht ligt. Dit heeft tot gevolg dat de vertakkingen van een dijk deels uit hetzelfde stuk steen bestaat als de hoofddijk, waardoor één stuk steen moet aansluiten op meerdere andere stukken steen. Het is belangrijk dat alle stukken steen precies aansluiten omdat anders het water wegstroomt en de rest van het project ook niet meer op elkaar aansluit. Daarom worden de stukken steen net zo lang met de hand bijgeschaafd tot ze precies op elkaar, op de aangelegde leidingen en op de ondergrond aansluiten.

De stukken natuursteen die de plattegronden van steden voorstellen maken we door middel van zandstralen. Met de stukken steen die lager moeten liggen dan de rest, zoals straten en pleinen, wordt niks gedaan. De rest van het natuursteen wordt voorzien van een dikke rubberen sticker. Vervolgens wordt door zand onder hoge luchtdruk de plekken die geen sticker hebben weggesleten.

Een project met zo veel verschillende onderdelen zou een grote puzzel worden wanneer er geen rekening wordt gehouden met de vele verschillende stukken. Daarom wordt er van tevoren besloten in welke volgorde de stukken natuursteen geleverd zullen worden.

Onze precieze werkwijze heeft er voor gezorgd dat er een mooie waterspeelplaats is gerealiseerd die niet alleen mooi is en goed op elkaar aansluit, maar waarin kinderen ook leuk kunnen spelen en leren tegelijk.

Gedenkteken Luchtvarenden
Het Gedenkteken Luchtvarenden is een officieel monument dat deel uitmaakt van het Nationaal Militair Museum en bevat  de namen van iedereen die tijdens zijn of haar militaire loopbaan in de lucht is omgekomen.

Rots Maatwerk heeft dit monument mogen voorzien van een mooi stuk gepolijst zwart graniet waaruit tijdens officiële herdenkingen een breed en laag fonteintje, een zogenaamde broes, omhoog komt. Zo ontstaat er een schuimkop die het eeuwige vuur symboliseert op de steen.

Onder de steen loopt een bak waarin het water van de fontein opgevangen wordt. Om de steen heen hebben we een filter aangelegd dat het water uit de fontein opvangt en terug het systeem inbrengt. Over dit filter ligt een laag grind waardoor je het filter niet ziet, maar dat wel al het water doorlaat. Zo was het mogelijk om een sober en plechtig monument te realiseren.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl