Projecten > Museumpark Rotterdam


ga naar vorige pagina

Fontein Museumpark Rotterdam


Case: Fontein Museumpark Rotterdam
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Ontwerp: Gemeente Rotterdam
Oplevering: 2010
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk ontwikkeling bv
Leverantie watertechniek, RVS leidingwerk/spuitpotten, putten: Rots maatwerk realisatie bv
Aanleg: Rots maatwerk realisatie bv
Onderhoud: Rots maawerk onderhoud bv

"Een fontein welke mensen kan tellen..."
Op het dek van de parkeerkelder in het Museumpark zijn 180 spuiters gesitueerd welke 2,60meter hoog kunnen spuiten. De aansturing is dynamisch en de fontein kan in spuithoogte variëren. Er worden rond het plein diverse camera’s geplaatst waardoor de fontein de hoeveelheid mensen kan 'tellen'. Hoe meer mensen er op het plein zijn, des te dynamischer de fontein zal spuiten. De fontein is in 2 blokken ingedeeld welke apart van elkaar kunnen variëren in hoogte. Hiermee zijn vele effecten te creëren.
Rots maatwerk heeft deze fontein geïntegreerd in het betonnen parkeerdek. Middels speciale rvs spuitpotten kunnen de spuiters in het parkeerdek opgenomen worden en voor onderhoud bereikt worden.

Om wateroverlast te voorkomen op het betonnen parkeerdek bij zware regenval is de fonteininstallatie aangesloten op een weerstation. Dit weerstation registreert de hoeveelheid neerslag en zal indien nodig de installatie tijdelijk uitschakelen. Ook is de windsnelheid van belang, bij een te hoge windsnelheid zal de fontein gedimd of uitgeschakeld worden.
De spuiters worden aangestuurd door de centrale computer, de Aquashowmanager. Deze centrale computer stuurt alle technieken gelijktijdig aan zowel de watertechniek als waterbeheersing. Daarnaast stuurt de manager het weerstation aan en telt de computer het aantal aanwezige bezoekers op het plein. Deze Aquashowmanager is op afstand aanstuurbaar, waardoor wij desgewenst de fontein een speciaal programma kunnen geven voor een evenement, feestdag of speciale gebeurtenis. Op het aangeven van de beheerder loggen wij in op het systeem en geven de fontein haar speciale programma of zetten hem voor een evenement uit.Door in te loggen op het computersysteem welke zowel de pompen als waterbeheersysteem aanstuurt, is het mogelijk het programma, start/stoptijden, stopzetten voor evenement op afstand aan te passen. Hierdoor hoeft er geen beheerder meer de technische put in om deze tijdelijk stop te zetten.
Voor dit project hebben wij vier maatwerk betonkelders geleverd, reeds voorzien van alle doorvoeren. In deze putten is een ontvangstkelder met filtersysteem, bufferruimtes en een technische ruimte opgezet. In de bufferruimtes wordt het water opgeslagen en zijn alle pompen opgesteld. In de technische ruimte zijn de waterbeheersing, schakelkasten en aansturingscomputers geplaatst.
Om het systeemwater van goede kwaliteit te houden maken wij in dit systeem gebruik van diverse reinigings- en desinfectiemethoden. Dit systeem wordt voor elk project apart ontworpen om zodoende voor elk project de best werkende methoden vast te stellen en toe te passen. 
Om de verschillende effecten met de spuiters te testen heeft Rots maatwerk hiervoor een proefopstelling verzorgt waarin getest kon worden op effecten. Hierdoor kan architect en opdrachtgever nog finetunen voordat er daadwerkelijk met de productie van het project gestart wordt.

Rots maatwerk verzorgt tevens het onderhoud aan de watertechniek. Van onderhoud watertechniek, het schoonspuiten van de goten, tot het programmeren; alle voorkomende werkzaamheden worden door ons uitgevoerd. Hierdoor heeft u ook voor het onderhoud slechts 1 aanspreekpunt

Rots maatwerk heeft de gehele aanleg van de fontein verzorgt, het betonwerk en retourgoten is door hoofdaannemer Strukton Civiel verzorgt.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl