Projecten > Binnenwegplein Rotterdam


ga naar vorige pagina

Binnenwegplein Rotterdam


Case: Nevel fontein met dynamische LEDverlichting Binnenwegplein Rotterdam
Opdrachtgever: Gemeentewerken, Gemeente Rotterdam
Ontwerp: Gemeente Rotterdam
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding:
Rots Maatwerk ontwikkeling bv
Productie watertechniek, betonwerk en LED techniek: Rots Maatwerk realisatie bv
Aanleg: Rots Maatwerk realisatie bv

Onder het markante RVS kunstwerk van George Rickey ‘Two Turning Vertical Rectangles’ heeft Rots maatwerk bv een dynamische nevelfontein met LEDverlichting gemaakt. Het project maakt onderdeel uit van de herinrichting van het Binnenwegplein.
De nevelfontein kent 72 RGB LEDspots welke de nevel afkomstig uit 35 vernevelpunten, dynamisch aanlicht. De fontein kent geen grote aanwezige elementen waardoor, indien deze uitstaat, nauwelijks opvalt. De nevel wordt geproduceerd door een grote high-pressure pomp welke het water met grote druk door de kleine spuitmondjes perst. Hierdoor ontstaat de kenmerkende nevel.

Een computer stuurt zowel de LEDverlichting alswel de watertechniek aan. Door deze integratie van meerdere aansturingstechnieken is het mogelijk alles aan te sturen middels 1 programma. Het systeem is op afstand aanstuurbaar. Middels een draadloze internetconnectie kunnen wij inloggen in het computersysteem en deze uitlezen, bijsturen en programmeren. Hierdoor kunnen wij eenvoudig een ander programma maken voor een speciale gelegenheid, activiteit of feest. Daarnaast kunnen wij middels camera's zowel in de technische ruimte kijken alswel op het maaiveld, om op afstand ook de juiste werking van alle onderdelen te kunnen beoordelen.
Om alle onderdelen te kunnen voeden, is een groot netwerk aangelegd middels mantelbuizen, waardoor alle drukleidingen en voedingskabels getrokken zijn. In totaal is er in het project ongeveer 5000meter kabel gebruikt. Nadat de bestrating aangebracht is, zijn de RVS spuitkoppen en LEDlampen in het natuursteen verlijmd.
In de ondergrondse put staat de watertechniek opgesteld. Naast de high pressure pomp is hier ook een waterbeheersingsinstallatie aan gekoppeld. Deze installatie behandeld het water.

Rots maatwerk is reeds vanaf de ontwerpfase betrokken geweest bij het project. We hebben tijdens deze fase geadviseerd en geengineerd, wat geresulteerd heeft in een proefopstelling. Aan de hand van deze proefopstelling heeft de projectgroep een goed beeld gekregen van de beoogde eindresultaten en heeft het kunnen sturen in componenten, waterbeeld, lichtbeeld en dergelijke. Door deze testopstelling is het nog mogelijk te sturen in het eindresultaat.
Rots maatwerk heeft de engineeringstekeningen gerealiseerd, heeft alle benodigde componenten en technieken geleverd en heeft de aanleg van het project verzorgt. Hierdoor heeft u 1 aanspreekpunt voor het gehele projectproces.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl