Projecten > Meijel fontein


ga naar vorige pagina

Meijel fontein


Case: Fontein “De Peel” te Meijel
Opdrachtgever: gemeente Peel en Maas
Ontwerp: De twee Snoeken (masterplan)
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie natuursteen. Watertechniek, staalwerk, LED verlichting: Rots maatwerk bv

En d'n hemel waas veurroej. Mist hing op ’t land. 's Oaves laat da stong de piel in brand.
Bovenstaande tekst is afkomstig van het nummer ‘’De Peel in Brand’’ van de Limburgse band Rowwen  Hèze en beschrijft hoe een klein jongetje de mist op natuurgebied De Peel in combinatie met de rode avondzon vond lijken op een brand.

De tekst van dit nummer was het uitgangspunt voor de vernieuwing van het centrum van het Limburgse Meijel.  Meijel, dat wordt gezien als starpunt van De Peel, wilde meer toeristen trekken en besloot daarom een uniek kunstwerk in het centrum te plaatsen.

Er is gekozen om de vorm van De Peel uit te snijden in natuursteen. Voor de plekken die het water in De Peel symboliseren hebben we een donkerder kleur steen uitgesneden. In ‘’De Peel’’ zitten spuitmonden, nevelpunten en LED-verlichting verwerkt waardoor er waterstralen en nevel in elke gewenste kleur geactiveerd kunnen worden. Om het kunstwerk heen zit een goot van cortenstaal waarin we de tekst uit het nummer van  Rowwen  Hèze hebben gesneden.

Het is ons gelukt om de benodigdheden voor de fontein, nevel en verlichting  steeds in één pot te verzamelen en deze vakkundig weg te werken in het kunstwerk. Om te testen of de combinatie van verlichting, water en nevel paste bij het beeld dat de architect voor ogen had, hebben we diverse proefopstellingen gemaakt waarbij alle betrokken partijen aanwezig waren.

In de ondergrondse gecombineerde put worden water, waterzuivering en aansturingstechniek geplaatst. De technische ruimte is een geconditioneerde ruimte met voldoende werkruimte om onderhoudswerkzaamheden aan de waterzuivering en stuurtechniek goed mogelijk te maken. De put heeft daartoe een lengte van 6 meter en weegt 28 ton. De nevel wordt middels een zeer hoge druk gemaakt, en is voorzien van een separate waterzuivering.

De nevel, fonteinen en LED-verlichting zijn door onze programmering eenvoudig aan te passen op bijvoorbeeld de dag van de week. De programmering staat in verbinding met een computer die per dag weet wanneer de zon ondergaat. Elke dag gaat tien minuten na zonsondergang de nevel en de rode LED-verlichting aan, waardoor De Peel elke avond in brand staat. Hierdoor heeft De Peel letterlijk een centrale plek gekregen in het centrum van Meijel.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl