Projecten > Mechelen Opsinjoorke


ga naar vorige pagina

Mechelen Opsinjoorke


Case: Kunstproject “Mechelen, Kinderstad”, deel ‘Opsinjoorke’
Opdrachtgever: gemeente Mechelen (België)
Ontwerp: DMVA Architecten
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv

Opsinjoorke is een dik mannetje uit 1647 dat symbool staat voor de eeuwige dronkaard die zijn vrouw sloeg. Als straf werd hij door zijn buren op een grote doek in de lucht gegooid en weer opgevangen.

Tijdens vieringen en optochten wordt een houten pop die Opsinjoorke voorstelt middels een groot doek de lucht in gegooid en weer opgevangen. Anno nu is de Opsinjoorke de mascotte van de Vlaamse stad Mechelen.

Rots Maatwerk realiseert in Mechelen een zestal uiteenlopende kunstwerken in het kader van het project “Mechelen, Kinderstad". Één van deze kunstwerken is een metershoge polyester Opsinjoorke, geïnspireerd op een kleiner bestaand beeld voor het stadshuis.

We begonnen het project door, in samenwerking met DMVA Architecten en de gemeente Mechelen, een beeld van klei te boetseren. Hierbij was het belangrijk welke details we wel en niet zouden laten zien omdat te veel detail niet goed werkt met polyester. Het geboetseerde beeld is door een 3D-scanner ingescand en bewerkt om geschikt te maken voor productie. Vervolgens is het beeld in verschillende onderdelen vergroot uitgeprint in EPS en hebben we de losse onderdelen middels polyester doken in elkaar gezet.

Met een spuitkanon hebben we laag voor laag de polyester aangebracht op het EPS. Daarna is het beeld in stukken gezaagd om te kunnen vervoeren over de weg. Eenmaal op locatie aangekomen werd het beeld van Opsinjoorke weer in elkaar gezet en voorzien van een nieuwe laag polyester. Om het beeld heen hebben we kunstgras geplaatst dat heel subtiel overloopt in het echte gras.

Het resultaat is een levensgroot geel beeld van de omhoog gegooide Opsinjoorke. Dit symbool van Mechelen is een opvallende verfraaiing van de stad en een populaire plek voor het maken van “selfies”

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl