Projecten > Herinrichting plein Margraten


ga naar vorige pagina

Herinrichting plein Margraten


Case: Herinrichting plein Margraten
Opdrachtgever: Gemeente Eijsden-Margraten
Ontwerp: Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie natuursteen, watertechniek: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv
Beheer: Rots maatwerk onderhoud bv

De gemeente wilde het Kerkplein in het Zuid-Limburgse Margraten opnieuw inrichten, maar wilde hierbij de paar honderd jaar oude Lindeboom en de monumentale waterput behouden. De  Lindeboom en de waterput konden niet worden opgehoogd, terwijl de rest van het plein door de herinrichting van hoogte veranderde. Daarnaast moesten deze oude elementen in een nieuw plein worden geïntegreerd. Rots Maatwerk mocht met deze uitdagingen aan de slag.

Om het hoogteverschil te overbruggen en om de bestaande elementen bij het nieuwe plein te laten passen, hebben we gekozen om de bestaande elementen te voorzien van een natuurstenen omarming. In deze omarming zijn kanaaltjes uitgesleten waardoor water stroomt. Het water komt in het midden naar boven en stroomt vervolgens naar de twee eindpunten van de onderbroken cirkelvormige omarming. Het water stroomt via drie kanaaltjes naar twee kanaaltjes en vervolgens via één kanaaltje middels een watervalletje naar het rooster dat het water opvangt. Dit watervalletje zorgt ook nog eens voor een mooi geluid.

Bij dit ontwerp is zowel gebruik gemaakt van gezoet als gevlamd natuursteen. Gezoet natuursteen, zoals de bodem van de kanaaltjes in de omarming,  is heel fijn opgeschuurd en is daardoor donkerder van kleur. Gevlamd natuursteen heeft een andere structuur gekregen doordat het natuursteen is verhit door een enorm hete vlam.

Door te werken met een omarming en door deze te vlammen en te zoeten, heeft het Kerkplein in Margraten een eigentijdse uitstraling gekregen terwijl de historische elementen behouden zijn.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl