Projecten > Zaailand Leeuwarden


ga naar vorige pagina

Fonteinen en LED stroken ‘Het Zaailand’ te Leeuwarden


Case: Fonteinen en LED stroken ‘Het Zaailand’ te Leeuwarden
Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden
Ontwerp: Hosper Landschapsarchitectuur en Stedebouw
Oplevering: september 2012
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk ontwikkeling bv
Leverantie watertechniek, LEDtechniek, rvs frames: Rots maatwerk realisatie bv
Aanleg leidingwerk, put, LEDtechniek: Rots maatwerk realisatie bv
Onderhoud waterkunstwerk en LEDtechniek: Rots maatwerk onderhoud bv

Rots maatwerk heeft in opdracht van de gemeente Leeuwarden op het stadshart van Leeuwarden, het Zaailand, een fontein en 120m1 RGB LEDverlichting gerealiseerd. De fontein bestaat uit 4 stroken met in totaal 60 spuiters. Elke strook heeft een unieke pomp, elke pomp wordt uniek aangestuurd waardoor de stroken speels in hoogte verschillen. Deze show wordt aangestuurd door de Aquashowmanager welke op afstand te benaderen is. Hierdoor kan het programma op afstand worden aangepast. Aangezien het Zaailand een evenemententerrein is, kunnen wij op afstand de fontein aan- en uitzetten indien dit gewenst is. Dus ook indien er plots een programmawijziging heeft plaatsgevonden is de fontein op afstand snel uitgezet.

Het gehele plein op het Zaailand is verhard met natuursteen. De fonteinstrengen zijn ook met speciale natuursteen platen afgedekt en door ons voorzien van rvs spuitpotten. Deze spuitpotten maken het monteren van de spuiters mogelijk en maken deze toegankelijk voor onderhoud. 
Het Zaailand wordt wekelijks gebruikt als markt. Deze markt laat voor de fontein vervelende vervuiling achter welke het systeemwater behoorlijk vervuild. Om dit te voorkomen hebben wij een systeem ontwikkeld welke het systeem afsluit van het maaiveld gedurende de markt en alles spoeld alvorens weer in het normale programma verder te gaan.

Ons gehele systeem is ondergebracht in een ondergrondse combi kelder. In dit project heeft onze kelder 2 compartimenten; de buffer en de technische ruimte. In de buffer worden de diverse pompen geplaatst, in de technische ruimte wordt de aansturingstechniek, de LEDaansturing voor het plein, de Aquashowmanager en de waterbeheersing geplaatst. Alles is zeer overzichtelijk gemonteerd in de ruimte waardoor onderhoud plegen efficiënt verloopt. Het plaatsen van de put is door ons ’s-Nachts uitgevoerd om overlast voor het verkeer zo min mogelijk te voorkomen.  De put is verkeersklasse zwaarverkeer en heeft 100% waterdichte wanden en dek. Alle benodigde doorvoeren worden ingestort in het beton om te voorkomen dat er betonrot op gaat treden later.

Op de basisvloer van het plein zijn door ons alle benodigde mantelbuizen geplaatst ten behoeve van de fontein, de LEDverlichting en de boomverlichting.

De waterkwaliteit wordt op niveau gehouden door een uitgebreid waterbeheersysteem welke in de technische ruimte is opgebouwd. Dit systeem bestaat uit verschillende onderdelen zoals UV-c, zandfilter, ontharding, doseereenheden en temperatuur beveiliging.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl