Projecten > Leek watertafel


ga naar vorige pagina

Leek watertafel


Case: Watertafel Leek
Opdrachtgever: gemeente Leek
Ontwerp: Juurlink [+] Geluk
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie natuursteen, watertechniek, staalwerk: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv
Beheer: Rots maatwerk onderhoud bv

Ongeveer 50 jaar geleden liep het Leekster Hoofddiep door het Groningse dorp Leek. Op de plek waar het water stroomde staat inmiddels een woonwijk. Rots Maatwerk heeft tijdens de herinrichting van de wijk een 60 meter lange watertafel mogen realiseren op de plek waar ooit het Leekster Hoofddiep stroomde. Het ontwerp is van het architectenbureau Juurlink en Geluk.

Deze watertafel  bestaat uit drie niveaus met twee watervallen en dient als ontmoetingsplek voor de wijk. Door de mediterrane uitstraling en de mooie natuurstenen rand worden mensen verleid te gaan zitten. Bij lekker weer weten ook spelende kinderen deze watertafel massaal te vinden.  Het water lijkt weliswaar erg diep te zijn, toch staat er slechts een laagje water van enkele centimeters in deze watertafel. Dit is niet alleen veilig voor spelende kinderen maar ook nog eens goedkoper in de bouw en het onderhoud.

Om te voorkomen dat de watertafel over de hele 60 meter te ver af zou lopen om nog watervallen te kunnen plaatsen, hebben we gebruik gemaakt van een aflopende strook in het midden van de gehele watertafel. Hierin is het afschot verwezenlijkt. De watertafel loopt iets schuin zodat het water naar de middelste strook loopt. Vlak voor elke waterval bevindt zich een uitlaatelement waardoor het water teruggaat naar de buffer. Zo wordt het hoogteverschil behouden dat nodig is voor de watervallen.

Het water wordt op goede kwaliteit gehouden door een ondergrondse waterzuivering. Het water wordt opgeslagen in een bufferput waarnaast de technische ruimte met deze waterzuivering is geplaatst. Het natuursteen heeft twee afwerkingen, gevlamd en gezoet. Hierdoor ontstaat een mooi kleurcontrast in de watertafel; de omlijning is gezoet (donker) en de vlakken zijn gevlamd (licht).

We hebben in de natuurstenen banden een oplopend gedeelte gemaakt waardoor  het water niet de omliggende verharding opstroomt als de loop van het water onverhoopt wordt geblokkeerd. Doordat wij begrepen welke sfeer en welk eindbeeld de architect voor ogen had, kon dit element op ons advies worden toegevoegd zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van de watertafel. Hierdoor kunnen de bewoners van Leek genieten van een prachtige watertafel.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl