Projecten > Herdenkingsmonument nationale erebegraafplaats Grebbeberg


ga naar vorige pagina

Herdenkingsmonument nationale erebegraafplaats Grebbeberg


Case: nieuw herdenkingsmonument op de nationale erebegraafplaats Grebbeberg
Opdrachtgever: DGW&T Directie West
Ontwerp: DGW&T Directie West
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk ontwikkeling bv
Leverantie natuursteen: Rots maatwerk realisatie bv
Aanleg natuurstenen monument: Rots maatwerk realisatie bv

Nederland telt veel graven voor 'de onbekende soldaat': lichamen van militairen van wie geen naam achterhaald kon worden. Het nieuwe Rhenense monument is voor de militairen die in de meidagen van 1940 - het begin van de Tweede Wereldoorlog - het leven lieten. Zij vonden de dood in Nederland, België of Frankrijk. Hun lichaam is echter nooit gevonden.

DGW&T afdeling Directie West ontwierp een nieuw monument ter nagedachtenis van deze gesneuvelde Nederlandse verzetstrijders. Rots maatwerk heeft hiervoor het natuursteen en RVS geleverd, heeft het steenhouwerswerk verzorgt en heeft vervolgens het monument  geplaatst.

De letterplaat met daarop de namen van de strijders gegraveerd staat op een 5-tal 'losse' blokken. Deze blokken worden door middel van dookgaten verbonden met de letterplaat en de bodemplaten.
De liggende platen zijn van het stijlvolle Dragon Brown graniet gemaakt. Ze hebben een dikte van maar liefst 11cm. Door verschillende oppervlakteafwerkingen toe te passen onstaan er verschillende vlakken. Deze vlakken worden van elkaar gescheiden door geslepen RVS strips.
Het natuursteen is onder onze begeleiding geproduceerd bij onze steenhouwer in China.

Het monument staat op de 'monumentale as' van het militair ereveld welke o.a. gevormd worden door het nationale monument. Dit monument sluit deze as af. Het nieuwe monument op de Erebegraafplaats Grebbeberg is donderdag 21 april 2004 door de bevelhebber Urlings van de Landstrijdkrachten onthult. Een groot aantal nabestaanden heeft de onthulling bijgewoond. Tevens waren er militairen van de vier krijgsmachtdelen, alsmede een vertegenwoordiger van de Inspecteur der Veteranen bij de ceremonie aanwezig.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl