Projecten > fontein Gennep


ga naar vorige pagina

Fontein Gennep


Case: Fontein Gennep
Opdrachtgever: Gemeente Gennep
Ontwerp: MTD Landschapsarchitecten
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie watertechniek, staalwerk en LEDtechniek: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv
Beheer: Rots maatwerk onderhoud bv

Om het centrum van Gennep levendiger en meer bruisend te maken besloot de gemeente Gennep het stadshart aan te pakken.  Zodoende is Rots Maatwerk gevraagd een kunstzinnige fontein aan te leggen. Een fontein is namelijk een perfect middel om een locatie levendiger te maken omdat fonteinen de aandacht weten te trekken van kinderen en daarmee van hun ouders, opa’s en oma’s. Zeker in combinatie met de terrassen van de nieuw aanwezige horeca zorgt de fontein voor een levendig en bruisend stadshart.

Bij het ontwerp van de fontein is gekozen voor een strip cortenstaal waarin de spuitmonden van de fontein en de LED-verlichting zijn verwerkt. Om deze strip hebben we een brede rand van Chinees natuursteen aangelegd dat precies even ver reikt als het vallende water. Hier hebben we voor gekozen omdat  de voegen van normale klinkers niet bestand zijn tegen het dag en nacht vallende water van de fontein. Doordat het natuursteen afloopt, loopt al het water terug naar de cortenstalen goot in het midden van het natuursteen.

In het cortenstaal zit een mooi patroon verwerkt dat symboliseert hoe de gemeente Gennep aan de rivier de Niers ligt. Om dit patroon mogelijk te maken hebben we gebruik gemaakt van twee staalplaten: een dunne en een dikke staalplaat. In de dunne staalplaat is met  een laser het patroon uitgesneden, in de dikke staalplaat zijn alleen de gaten voor het licht en  de gaten waar het water doorheen spuit uitgesneden. De dunne staalplaat is vervolgens precies op de dikke staalplaat geplaatst. Er is voor deze methode gekozen omdat er fijnere patronen uit een dunne staalplaat kunnen worden gesneden, maar het geheel zo toch stevig genoeg is.

In het natuursteen om het cortenstaal zijn verschillende teksten aangebracht. Vier grote pompen en de betonnen bak waarin het water wordt opgevangen zijn volledig weggewerkt onder het cortenstaal en natuursteen, waardoor de aandacht van voorbijgangers uit gaat naar het bewegende water. Mede door de komst van deze fontein is het centrum van Gennep een stuk levendiger geworden.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl