Projecten > Waterkunstwerk Didam


ga naar vorige pagina

Waterkunstwerk Didam


Case: Waterkunstwerk Didam
Opdrachtgever: Gemeente Montferland
Ontwerp: Movares
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie watertechniek: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv

In Didam is een nieuwe spoorkruising aangelegd. Bij deze kruising gaan voetgangers en het verkeer  via een aflopende weg onder het spoor door, om vervolgens via een oplopende weg aan de andere kant van het spoor weer naar boven te komen. Deze opzet en het hoge grondwaterpeil heeft tot gevolg dat het riool te zwaar belast wordt bij regenval.

Om dit te voorkomen heeft Rots Maatwerk in opdracht van advies- en ingenieursbureau Movaris de afwatering verzorgd. Hiervoor hebben we een waterkelder aangelegd om het regenwater op te vangen. Bij extreme regenval kan het voorkomen dat de waterkelder volstroomt. In dat geval wordt het water in de kelder weggepompt naar drie watervalelementen die een wadi vullen. In deze wadi wordt het water opgevangen en krijgt het water de tijd om de grond in te zakken. Mocht de wadi sneller volstromen dan het water weg kan zakken, wordt het water middels een afvoer op een achtergelegen beek afgestort. Naast de realisatie van dit project hebben we onze opdrachtgever ook geadviseerd op het gebied van onderhoud en omgaan met vervuiling.

Om het water binnen de wadi te houden, hebben we vier zigzaggende muren geplaatst van  ongeveer 140 meter lang. Deze muren zijn opgetrokken uit Duits Grauwacke natuursteen dat middels een roestvrijstalen frame aan elkaar is bevestigd. In deze muren zit een kerend element, zodat het water niet door de muur heen kan stromen. Om te voorkomen dat  het water onder de muur doorstroomt, is er een diepe fundering aangelegd. Zo blijft het water binnen de muren en kan het rustig zakken.

Met de realisatie van dit project hebben we een mooie oplossing gevonden voor  het afwateringsprobleem.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl