Projecten > Da Vinci plein Den Bosch


ga naar vorige pagina

Natuurstenen watertafel Den Bosch, “Da Vinci plein”


Case: Natuurstenen watertafel met liniaire spuiters en LEDverlichting, plein “Da Vinci plein” te Den Bosch
Opdrachtgever: BrabantWonen & gemeente Den Bosch
Ontwerp: Gemeente Den Bosch, de heer William Jans.
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk ontwikkeling bv
Leverantie natuursteen, watertechniek en LEDtechniek: Rots maatwerk realisatie bv
Aanleg natuursteen, betonwerk, leidingwerk, put, LEDtechniek: Rots maatwerk realisatie bv
Onderhoud waterkunstwerk, natuursteen, watertechniek en LEDtechniek: Rots maatwerk onderhoud bv

Rots maatwerk heeft in opdracht van de woningbouwcoöperatie BrabantWonen een plaats gecreëerd waar jong en oud elkaar ontmoeten, in het hart van Den Bosch op het Da Vinci plein. Dit plein ligt achter het centraal station. BrabantWonen viert haar 100-jarige bestaan met het schenken van diverse ontmoetingsplaatsen in Oss en Den Bosch, deze natuurstenen watertafel is daar een van.
Het bijzondere ontwerp is door William Jans van de gemeente Den Bosch gemaakt. De watertafel is geheel uit natuursteen vervaardigd en bestaat uit een aflopend vlak waarover water stroomt. Het hoge deel van de watertafel nodigt uit om op te zitten. Het natuursteen is voorzien van vissenschubben waardoor het water levendig over de watertafel stroomt. Tussendoor zwemmen 10 grote natuurstenen vissen over de tafel en spelen met het langsstromende water.
Er zijn 10 lineaire spuiters opgenomen in het project welke in boogvorm over de tafel spuiten.

Ons gehele systeem is ondergebracht in een ondergrondse combi kelder. In dit project heeft onze kelder 2 compartimenten; de buffer en de technische ruimte. In de buffer worden de diverse pompen geplaatst, in de technische ruimte wordt de aansturingstechniek, de LEDaansturing, de Aquashowmanager en de waterbeheersing geplaatst. Alles is zeer overzichtelijk gemonteerd in de ruimte waardoor onderhoud plegen efficiënt verloopt.

Rots maatwerk werkt al 10 jaar intensief samen met een vaste steenhouwerij uit China. Deze steenhouwer begrijpt onze projecten inmiddels goed, wij controleren elk project op locatie in China. Wij laten in de fabriek het object in elkaar zetten zodat de lijnvoering, overgangen en kwaliteit steen en afwerking goed gecontroleerd en daar waar nodig bijgestuurd wordt. Moeilijke detaillering welke zich lastig op papier laat zetten, worden in China onder onze begeleiding uitgevoerd. Hierdoor is vrijwel alles mogelijk met dit materiaal.
De waterkwaliteit wordt op niveau gehouden door een waterbeheersysteem welke in de technische ruimte is opgebouwd. Dit systeem bestaat uit verschillende onderdelen zoals UV-c, zandfilter, ontharding, doseereenheden en temperatuur beveiliging.
Aangezien de watertafel op een parkeerdek is geplaatst, was het totaalgewicht van het element een issue. Om deze reden hebben wij besloten gewicht te besparen middels EPS ondergrond. Daaroverheen plaatsen wij een speciale waterdoorlatende stelmortel welke is voorzien van diverse hecht bevorderende voorzieningen.
Doordat het parkeerdek er ook voor zorgde dat de werkdiepte zeer beperkt was, wordt de 110m3 waterdebiet per uur middels 40 PE leidingen getransporteerd tussen de bufferruimte en waterkunstwerk. Deze leidingen worden stuk voor stuk getest en op druk gezet voor een bepaalde periode alvorens de elementverharding weer teruggebracht wordt.

Elke spuiter wordt aangelicht door kleine RGB powerLEDs welke individueel aanstuurbaar zijn door de Aquashowmanager, welke ook de hoogte van de spuiters kan aansturen. Hierdoor zijn vele shows en effecten mogelijk.

Rots maatwerk heeft het project turn-key aangenomen, we hebben zorggedragen voor het gehele traject; vanaf begeleiding van de ontwerpfase waarin we adviseren over mogelijkheden, materiaalgebruik en hedendaagse technieken, tot leverantie van alle materialen/technieken en de aanleg van het gehele project. Tenslotte kunnen we het project voor 5 of 10 jaar in onderhoud nemen. Turn-key in de letterlijke zin van het woord. Hierdoor heeft u als opdrachtgever slechts 1 aanspreekpunt voor het gehele ontwikkel, bouw en onderhoudstraject en worden er geen ‘vingers gewezen’ naar andere partijen als er iets aan de hand is.
Voor dit project hebben wij een proefmodel gebouwd. In dit proefmodel worden diverse effecten en technieken besproken en beoordeeld samen met opdrachtgever en architect. Voor dit project hebben wij de visschubben gefreesd om het effect daarvan te beoordelen. Ook zijn de spuiters en wateropbreng-elementen beoordeeld. Hiervoor waren diverse proefopstellingen gemaakt zodat er gekozen kon worden uit de best werkende.

Rots maatwerk heeft veel ervaring in het produceren en plaatsen van natuursteen, wat goed van pas komt bij technisch ingewikkelde systemen zoals fonteinen. Wij hebben reeds 10 jaar ervaring in engineering/ontwerp, productie, plaatsing en onderhoud van ingewikkelde maatwerk natuursteenprojecten.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl