Projecten > Artis waterstrip


ga naar vorige pagina

Waterstrip dierentuin Natura Artis Magistra (Artis)


Case: Watertafel op het Artisplein te Amsterdam
Opdrachtgever: Natura Artis Magistra
Ontwerp: Michael van Gessel en Francien van Kempen
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie natuursteen, watertechniek, staalwerk en LEDtechniek: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv
Beheer: Rots maatwerk onderhoud bv

Dierentuin Natura Artis Magistra, kortweg Artis, heeft sinds 2014 een vrij toegankelijk plein dat een voorproefje geeft van wat Artis te bieden heeft. De 62 meter lange natuurstenen watertafel op dit plein is gerealiseerd door Rots Maatwerk.
Het idee achter deze tafel is water te laten zien in elke vorm dat water kan verschijnen. Zo bestaat een gedeelte van de watertafel uit vlak en spiegelend water. Verderop is water te zien als een fontein, als nevel, kletterend over trappen en is er een waterval. In de avond zorgt een speciale LED-strip voor unieke verlichting, waardoor het lijkt alsof de natuursteen boven het water zweeft. In combinatie met de nevel zorgt dit voor een mysterieus effect.

De hele watertafel bestaat uit natuursteen. Elke steen is door onze steenhouwers in China op maat gemaakt en daar door ons gecontroleerd. Om een zo mooi mogelijk effect te krijgen hebben we zo veel mogelijk delen uit één stuk natuursteen vervaardigd. Samen met architect Michael van Gessel hebben we de bewegingen van het water, de nevel en de verlichting op elkaar afgestemd. Hierdoor heeft de watertafel een enorme aantrekkingskracht op spelende kinderen en hun (groot)ouders. Dit zorgt voor een levendig plein.

Onder het natuurstenen oppervlak liggen vele kilometers aan elektriciteitskabels, afvoerleidingen en waterleidingen waar 150 kuub water per uur doorheen stroomt. Al deze kabels en leidingen eindigen in LED-verlichting of in een spuitmond die precies uitkomt in de daarvoor bestemde plaats in de natuursteen. Hiervoor zijn alle natuurstenen onderdelen, die maximaal 2.500 kilo per stuk wegen, tot op 2 millimeter nauwkeurig gemaakt. Met behulp van een Total Station-apparaat zorgden we dat de stenen precies goed geplaatst werden en dat de leidingen niet verschoven bij het storten van de betonnen fundatie. Hiervoor was het nodig de bewapening van het beton nauwkeurig uit te tekenen.

Door deze precieze plaatsing en planning is er niets te zien van alle techniek die in de watertafel verborgen zit, en dat was precies ons doel. Bezoekers kunnen nu genieten van de verschillende elementen van het water zonder te worden afgeleid door de techniek.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl