Projecten > Artis Jaguarverblijf


ga naar vorige pagina

Artis Jaguarverblijf


Case: Natuursteen Jaguarverblijf Artis
Opdrachtgever: Natura Artis Magistra
Ontwerp: Mathieu Dercxk
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv ism Duyts Bouwconstructies bv
Productie natuursteen, PE vijverbakken: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv

Artis heeft een nieuw jaguarverblijf dat in totaal negentien verschillende muren kent. Deze muren moeten niet alleen de jaguars binnen houden, de jaguars moeten ook op deze muren kunnen rusten. Alle muren moesten een natuurlijke uitstraling krijgen. Rots Maatwerk realiseerde deze muren en zorgde voor waterstraaltjes uit de muren en vijvers in het verblijf.

Voor de muren is gebruik gemaakt van de steensoort Dolomiet. Door de natuurlijke uitstraling van deze steensoort en de manier van bouwen lijkt het alsof de muren spontaan uit de grond komen. Niets is minder waar. Elk van de 2500 stenen hebben we samen met de architect vooraf aan alle kanten uitgetekend en uitgedacht.

Om de stenen in de gewenste vorm te kunnen realiseren, zijn we met ons team meerder malen naar de steengroeve in Duitsland afgereisd. Hier hebben we samen met de groeve de opbouw en handeling van de stenen besproken en geleerd van de mensen uit de groeve hoe de stenen breken en hoe ze het makkelijkst te splijten zijn. Dit bleek het makkelijkst te gaan met traditionele splijtpennen zoals de Romeinen ze ook al gebruikten. De meeste van de 2500 stenen zijn door ons zelf gespleten en bewerkt. De “specials” werden gemaakt door de steenhouwers in Duitsland.

Alle muren hebben we voor de stevigheid voorzien van een betonnen binnenkern. De stenen hebben we aan de hand van roestvrijstalen doken met het beton verbonden. In de stenen zijn op verschillende plekken kammen uitgeslepen waaraan het gaas van het verblijf bevestigd kan worden. Om het verblijf nog meer een natuurlijke uitstraling te geven zijn er drie Baskische olijfbomen van minimaal 350 jaar oud geplaatst. In de dikke takken van deze boom kunnen de jaguars goed rusten. Speciaal voor deze bomen hebben we aan grondverbetering gedaan, zodat de bomen optimaal kunnen groeien.

Logistiek was dit project een grote uitdaging. Omdat alle stenen waren uitgetekend was het van groot belang in welke volgorde de stenen geleverd zouden worden. Daarom hebben we elke afzonderlijke steen in het leverschema verwerkt. Deze stenen konden alleen ’s nachts geleverd worden omdat de vrachtwagen alleen via drukke straten bij het verblijf kon komen.

Onze gedetailleerde aanpak heeft er mede voor gezorgd dat Artis nu een prachtig jaguarverblijf heeft.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl