Projecten > Banken Arnhem Centraal


ga naar vorige pagina

Banken Arnhem Centraal


Case: Banken Arnhem Centraal
Opdrachtgever: Prorail
Ontwerp: UNStudio
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Productie natuursteen, staalwerk en hout: Rots maatwerk bv
Aanleg: Rots maatwerk bv

Het centraal station van Arnhem is grondig gerenoveerd. Rots Maatwerk leverde een zestal banken voor dit station. Hierbij is gekozen voor banken met een houten zitoppervlak en dito leuningen.

We hebben gekozen om de nerf van het hout door te laten lopen in de ronde leuningen. De ronde leuningen bestaan uit meerdere houten planken die zo zijn gefreesd dat het lijkt alsof ze uit één geheeld bestaan. Dit frezen is gedaan met behulp van een 3D-frezer die werd aangestuurd  door een computer.

De onderzijde van de banken bestaat uit twee granieten blokken.  In dit graniet zit een holle ruimte met een RVS-frame wat er voor zorgt dat het houten oppervlak bij elkaar gehouden wordt. Door de uitsparingen die we in het 3.5 ton zware graniet hebben aangebracht, kan een singel van een vrachtwagen de banken eenvoudig oppakken.

Het was echter niet mogelijk om de natuurstenen blokken met een vrachtwagen in het station te krijgen. Daarvoor was te weinig ruimte om te manoeuvreren. Daarom hebben we gebruik gemaakt van een hovercraft om te zware stenen blokken te plaatsen. Hierbij zat er en een klein laagje lucht tussen de hovercraft, waar de blokken oplagen, en de vloer. Zo zweefde de stenen over de vloer en was het mogelijk de stenen blokken de stationshal in te duwen.

Om alle banken op locatie te krijgen, is er twee nachten doorgewerkt. Dit heeft geresulteerd in zes mooie banken op Arnhem Centraal.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl