Projecten > Apeldoorn CS plein


ga naar vorige pagina

Natuurstenen watertafel Apeldoorn CS plein


Case: Natuurstenen watertafel Apeldoorn CS plein
Opdrachtgever: Bam regio Oost / Heijmans / gemeente Apeldoorn
Ontwerp: Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten
Oplevering: 2006
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk bv
Leverantie watertechniek, betonput, natuursteen: Rots maatwerk realisatie bv
Aanleg watertechniek en plaatsing natuursteen: Rots maatwerk realisatie bv

Rots maatwerk heeft in opdracht van de bouwcombinatie BAM/Heijmans een watertafel ontwikkeld voor op het stationsplein van Apeldoorn. De watertafel en het stationsplein zijn ontworpen door Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten.

Het nieuwe stationsplein vormt de entree tot de stad en toont Apeldoorn als moderne stad aan de Veluwe. Zandkleurige verharding en naaldbomen zijn een directe referentie aan het landschap. In een basispatroon van craquelures waarbij de bestratingsrichting steeds verspringt, is de watertafel ingepast. De craquelures komen terug in de indeling van de natuurstenen dekplaten bovenop de fontein.

De watertafel heeft een afmeting van 14x6 meter. Doordat het plein afloopt maar het bovenvlak van de watertafel waterpas ligt, is de tafel aan de linkerzijde 20cm hoog en aan de rechterzijde 50cm hoog. De basis van de fontein is een betonnen kelder welke middels een mangat toegankelijk is. Hierdoor kan men altijd bij het leidingwerk voor onderhoud. De zijkanten van de betonnen bak is weggewerkt door grote massieve natuurstenen banden van 2,5m lang en ca. 50cm hoog. De naden tussen de banden lopen over in de naden tussen de natuurstenen dekplaten bovenop de kelder.

Er zijn 65 stuks spuitertjes gemonteerd welke een kleine bol van enkele cm water creëren. Hierdoor ontstaat een waterfilm bovenop de fontein waarin de omgeving weerspiegeld. Door de beweging welke door de spuitertjes gecreëerd wordt ontstaan decoratieve rimpels op de spiegel.

Er is gebruik gemaakt van de natuursteensoort Peking Grey, oppervlakteafwerking gevlamd. Hierdoor blijft het graniet stroef, ook onder natte omstandigheden. Het zitmeubilair is ook van deze natuursteensoort gemaakt.

De technische ruimte en de waterbuffer zijn gecombineerd in 1 grote betonnen put welke 25 ton weegt. Deze put is opgedeeld in een droge en technische ruimte. In de technische ruimte staat een pomp opgesteld voorzien van een frequentieregelaar. Daarnaast is er een ontkalkingsinstallatie, UV-lamp, filtratie e.d. in de technische ruimte geplaatst.

De natuursteen platen wegen 150kg per stuk en worden met de vacuüm geplaatst. De naden van alle platen moeten overeenkomen met de naden van de massieve banden rondom de fontein.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl