Projecten > Timorplein Amsterdam


ga naar vorige pagina

Natuurstenen bank & bestrating, Timorplein Amsterdam


Case: Natuurstenen bank & bestrating, Timorplein Amsterdam
Opdrachtgever: Stadsdeel Oost, Materialendienst Amsterdam
Ontwerp: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten
Oplevering: 2011
Technische ontwikkeling & werkvoorbereiding: Rots maatwerk ontwikkeling bv
Leverantie natuursteen: Rots maatwerk realisatie bv
Aanleg palenfundatie, betonfundatie, plaatsen natuursteen bank: Rots maatwerk realisatie bv

In opdracht van de materialendienst Amsterdam heeft Rots maatwerk een bijzondere natuurstenen bankelement turn-key gerealiseerd. Architectenbureau Lodewijk Baljon uit Amsterdam heeft het ontwerp gemaakt van het gehele plein.
Baljon: “Centraal in het ontwerp is een lijn van natuursteen die als een bliksemschicht over de volle lengte en breedte van het plein heen en weer schiet. Deze lijn ordent en verbindt alle bestaande en nieuwe zones met elkaar, lost hoogteverschillen op, is soms een bank en dan weer een traptrede. Maar ook is de lijn een natuurlijke scheidslijn tussen de twee karakters die het plein in zich heeft: het Timorplein is namelijk grootstedelijk en kleinschalig tegelijk.”

Rots maatwerk heeft deze opdracht turn-key aangenomen, we hebben zorggedragen voor de engineering, productie van het natuursteen, het realiseren van de paalfundatie en betonnen fundatie, het plaatsen van het natuursteen en het afwerken ervan.
Elke band is uniek en tijdens de engineeringsfase 3D uitgewerkt. Uit deze 3D modellen worden de 2D productietekeningen gemaakt. Wij hebben de productie in China bij onze vaste steenhouwer begeleid en de bank ‘in elkaar’ laten zetten. Hierdoor kunnen we de vorm en lijnvoering goed controleren en daar waar nodig bijschaven. Hierdoor weten we precies wat we in Nederland uit de kratten halen. 
Het natuursteen staat op een betonnen fundatie welke op haar beurt weer leunt op een paalfundatie van 30 palen. Elk blok wordt met veel geduld en vakmanschap gesteld op de betonnen ondergrond. Vervolgens worden de blokken afgewerkt. Het is een schitterende ‘plein-divider’ geworden welke de verschillende functies op het plein van elkaar scheid.

Over ons

Rots maatwerk realiseert turn-key uw maatwerkproject voor de openbare ruimte. U ontwerpt. Wij adviseren, engineren, realiseren en onderhouden uw project. Naast materialen leveren wij ook de techniek voor fonteinen, LED verlichting en interactieve aansturing. U heeft slechts één aanspreekpunt voor uw gehele project.

Wat we doen

Nieuwsbrief

Contact

home Zutphensestraat 72,
6971 ER Brummen

phone 0575 - 56 65 65

info@rots-maatwerk.nl